Skip to main content

Blog

Chasuble

Onstaan van het kazuifel

Een kazuifel is een misgewaad voor priesters van de Latijnse Kerk.

Etymologie
Het Nederlandse woord kazuifel is evenals het Franse en Engelse chasuble afkomstig van het Middeleeuws-Latijnse casubula, een nevenwoord van het Laat-Latijnse casula, dat een mantel met hoofdkap aanduidde. Casula is een verkleinvorm van casa, dat 'huis' betekent. Een casula zorgt evenals een huisje voor beschutting tegen de regen.

Meer lezen
metier1

Geschiedenis van het borduren

Borduren is als techniek al bijzonder oud. Nu wordt borduren door velen als hobby gedaan. Maar vroeger was het vooral een bezigheid voor de gegoede stand en voor diverse culturen een bezigheid om je kleren voor de zondag en voor feestelijkheden mooi te maken. Tevens werd het gebezigd om je uitzet zoals bed- en ander linnen te versieren.
 
Meer lezen
Fairs-Champagne

Geschiedenis van het textiel in Vlaanderen

Toen de Romeinen Belgica binnenkwamen, werd de hoogwaardige stof, geweven door de lokale bevolking, al snel gebruikt voor een mannentoga en een vrouwenstola. In de vroege middeleeuwen zijn er verslagen van Vlaamse textiel dat opdook op de markten van Novgorod in Rusland. De sterke positie van de Vlaamse textiel in de 11e eeuw was te danken aan een aantal factoren.
Meer lezen
800px-Jan_Antoon_Garemijn_-_The_Pandreitje_in_Bruges_-_WGA08468

Een korte geschiedenis van Brugge

Bruges’ history stretches back to the 9th century when it was founded by Vikings. Indeed, the name Bruges (Brugge) is thought to derive from the old-Scandinavian word 'Brygga' meaning 'harbour' or 'mooring place'. The river Zwin linked the settlement to the North Sea and it very quickly became an important international trading port.

Meer lezen
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die embedded content bevat van sociale media.
Meer informatie