Skip to main content

Geschiedenis van het borduren

Borduren is als techniek al bijzonder oud. Nu wordt borduren door velen als hobby gedaan. Maar vroeger was het vooral een bezigheid voor de goede stand en voor diverse culturen een bezigheid om je kleren voor de zondag en voor feestelijkheden mooi te maken. Tevens werd het gebezigd om je uitzet zoals bed- en ander linnen te versieren.

Geschiedenis

In Europa zijn er diverse oude borduurstukken bewaard gebleven en nog in musea te zien. Meestal werd er geborduurd met een zijden draad op een zijden of linnen stof. Dit kwam mede omdat de zijdeproductie in de 15e eeuw opkwam en daardoor in het noorden van Europa met zijde geborduurde kleding en spullen een luxe artikel werd. Er werden zeer mooie en met veel details voorzien motieven geborduurd.

Later, tijdens de Renaissance, werd het borduren meer voor dagelijks gebruik van de door de adel gedragen kleding gebruikt. Deze kleding was dan rijk versierd met allerlei geborduurde motieven. Ook werden er geborduurde stoffen geïmporteerd uit o.a. China. Dit land is nog steeds bekend om zijn mooie en rijk versierde stoffen, zoals bijvoorbeeld met prachtige exotische vogels en bloemen.

Tevens werd meubilair met geborduurde stof populair, vooral in de 17e eeuw evenals allerlei handtasjes en buideltjes.

Maar ook christelijke motieven, waaronder de enorme wandkleden of allerlei paramenten voor o.a. kerken werden allemaal met de hand geborduurd.

Tijdens de industriële revolutie werd ook de borduurmachine uitgevonden. Mooie geborduurde stoffen waren nu voor iedereen toegankelijk en niet alleen voor de rijken.
Naar het echte handborduurwerk was minder vraag. Diverse kerken lieten echter nog wel o.a. stola's,  kazuifels of kleden voor hun processiebeelden borduren met de hand volgens de aloude handtechnieken.

Er zijn vele technieken om met naald en draad iets moois te maken.
Door de eeuwen heen zijn er over de gehele wereld allerlei borduurstijlen ontstaan, vooral afhankelijk van het soort materiaal wat aldaar beschikbaar was.

Kunstateliers Slabbinck biedt u nog steeds de mogelijkheid van handborduurwerk aan, zowel voor nieuwe creaties als voor restauraties.

Een vraag?

We kijken uit naar uw vragen en  opmerkingen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die embedded content bevat van sociale media.
Meer informatie