Skip to main content

Een korte geschiedenis van Brugge

De geschiedenis van Brugge gaat terug tot de 9e eeuw, toen het werd gesticht door Vikingen. De naam Brugge (Brugge) zou inderdaad afgeleid zijn van het oud-Scandinavische woord 'Brygga' dat 'haven' of 'ligplaats' betekent. De rivier het Zwin verbond de nederzetting met de Noordzee en werd al snel een belangrijke internationale handelshaven.

De geschiedenis van Brugge is er een van welvaart en armoede. In de 12e eeuw kreeg Brugge de status van stad, maar al snel begon het Zwin dicht te slibben. Brugge aangepast door het creëren van voorhavens in Damme en Sluis; tegelijkertijd kwam het vervoer over land steeds vaker voor. Handelaren van over de hele wereld bleven massaal naar de stad trekken om hun waren te verkopen en om internationaal geprezen Vlaams textiel te kopen, dat in verschillende steden werd geproduceerd, waaronder het nabijgelegen Gent.

Brugge ontwikkelde zich in de 14e eeuw tot het pakhuis van de Noord-Europese Hanzesteden. Verschillende landen, zoals Italië, Duitsland en Spanje, hadden hun eigen vertegenwoordiging in Brugge, waardoor het een echt Europees centrum werd waar dagelijks verschillende talen te horen waren en waar exotische producten te vinden waren.

De rijkdom van Brugge begon af te nemen in de 15e eeuw, toen de grotere haven van Antwerpen domineerde en de textielnijverheid in verval raakte. Kunst en architectuur bleven echter bloeien met de bouw van prachtige laatgotische gebouwen en kerken, en de Vlaamse schilderschool (met onder meer Anthony Van Dyck en Hans Memling) die grote werken produceerde. Tegen het einde van de 16e eeuw bezat Brugge geen grote macht meer en tegen het midden van de 19e eeuw was Brugge de armste stad van België.

De 20e eeuw bracht echter nieuw leven, toen de stad een internationale toeristische bestemming werd en het middeleeuwse erfgoed van Brugge een nieuwe bron van rijkdom bleek te zijn voor het 'Venetië van het Noorden'. De nieuwe haven van Zeebrugge (10 mijl van de stad, aan de Vlaamse Kust) bracht nieuwe industrieën naar de regio.

Een vraag?

We kijken uit naar uw vragen en  opmerkingen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat wij u de beste ervaring op onze website geven. Dit omvat cookies van websites van derden van sociale media als u een pagina bezoekt die embedded content bevat van sociale media.
Meer informatie